Популярні рецепти сучасної Української кухні


Вуглеводи основні постачальники енергії організму людини, на їхню частку припадає 70 % добового раціону людини. Вони входять до складу клітин і тканин, містяться у крові і в печінці (у вигляді глікогену — тваринного крохмалю). В організмі вуглеводів мало (до 1 % маси тіла людини), тому для поповнення енер- гетичних затрат вони повинні надходити з їжею постійно.

Харчова цінність білків залежить від амінокислотного складу та їхніх фізико- хімічних властивостей (до складу білків може входити 20 амінокислот). Частина амінокислот, необхідних людині для побудови тканин тіла, утворюється в організмі з амінокислот, що надходять з їжею. Ці амінокислоти називаються замінними. Проте вісім амінокислот організм не може синтезувати і повинен одержувати їх у готовому вигляді з білками їжі. Ці амінокислоти називаються незамінними. До незамінних належать метіонін, триптофан, лізин, лейцин, ізо- лейцин, треонін, валін, фенілаланін. Найбільш дефіцитними є перші три. Білки, 8 Ненасичені, або неграничні (мають подвійні ненасичені зв'язки і можуть при- єднувати інші атоми), жирні кислоти (олеїнова, ліноленова, арахідонова та ін.) містяться у свинячому салі, маслиновій олії і вершковому маслі, жирі риб.

Свіжі гриби. Білі гриби, підосичники, підберезники, лисички і сироїжки об- робляють у такій послідовності: обчищають від листочків, хвої і травинок, відрізу- ють нижню частину ніжки (на відстані 1,5-2 см від шапочки) і пошкоджені місця, зіскрібають забруднення, сортують і ретельно промивають 3-4 рази. Сироїжки обшпарюють і знімають шкірочку

Не р о з м о р о ж у й т е м'ясо у воді: з нього у воду переходять водорозчинні білки, вітаміни, мінеральні та екстрактивні речовини
2011-2017.
by