Популярні рецепти сучасної Української кухні


15 § 9. Енергетична цінність (калорійність) продуктів харчування Людина постійно витрачає енергію на діяльність внутрішніх органів, тепло- обмін, фізичну працю. Джерелом енергії є їжа. Кількість енергії, яка утворюється при окисленні жирів, білків, вуглеводів, що містяться у продуктах харчування, і витрачається на фізіологічні функції організму, називається енергетичною цінністю харчових продуктів, або калорійністю.

Клітковина міститься в клітинах рослин. Велика кількість її — в оболонках зерна, бобових, у шкірці плодів і овочів. Клітковина у воді не розчиняється, орга- нізмом людини не засвоюється, отож харчової цінності не має, але сприяє роботі кишечника і виведенню з організму шкідливих речовин, у тому числі й холесте- рину.

74 Поверхня тіла риби вкрита шкірою, під якою знаходяться м'язи. Вони склада- ються з дрібних м'язових волокон, що мають попереково-смугасту будову і з'єднані між собою пухкою сполучною тканиною

М і д і ї й у с т р и ц і — поширений двійчастий молюск. М'ясо має високу харчову цінність і приємний смак. У ньому міститься така сама кількість білків, як і в м'ясі домашніх тварин, морській і річковій рибі, а мінеральних речовин і мікроелементів навіть більше. Мідії мають лікувальні властивості завдяки високо- му вмісту йоду, тому їх рекомендують хворим на атеросклероз і при порушенні функцій щитовидної залози
2011-2017.
by